2012-08-02 14.51.58.jpg

Gábor kért, hogy süssek valami szabad-enni-sütit neki, így született ez a csodamuffin. A receptben közölt mennyiségekből nekem 5db jött ki összesen - a fotók meg dupla adag főzéséről készültek.

Amúgy születésnapomra szilikon muffin sütőformát kaptam Gábortól, és komolyan mondom, hogy aki csak teheti vegyen egyet, mert egyszerűen ZSENÁLISAN JÓ! Nem ragad, nem tapad, nem ég le, könnyen kijön a sütemény belőle, fél perc alatt el lehet mosni... Hihetetlen cucc, tényleg.

~*~*~

HOZZÁVALÓK:

- 25g graham liszt

- 30g porrá darált zabpehely

- 1 egész tojás

- 2 x 50ml zsírszegény tej

- 5g fekete kakaópor

- 5g étkezési keményítő

- szódabikarbóna, édesítő

~*~*~

ELKÉSZÍTÉSE:

1. A graham lisztet, zablisztet és nagyobb késhegynyi szódabikarbónát összekeverjük

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, 50ml tejet, ízlés szerint édesítőt. Sűrűn folyósnak kell lennie, ezért ha nem elég a tej, akkor egy kevés (lehetőleg buborékos) víz mehet még hozzá

3. A tojásfehérjét egy kis édesítővel kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a tésztával.

4. A sütőt 150°C-on vagy 4-es fokozaton elkezdjük előmelegíteni

5. A keményítőt elkeverjük 3ek vízben egy csészében, majd félretesszük

6. A kakaóport és 50ml tejet összeforraljuk csomómentessé, ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk a keményítőt és nagyon sűrűre főzzük

2012-08-02 13.54.49.jpg

7. Fogjuk a muffin formát és mindegyikbe 1 púpos kiskanálnyit teszünk a tésztából

8. A tésztára óvatosan 1-1 kiskanál csokikrém kerül

9. A maradék tésztával beborítjuk a csokihalmokat

2012-08-02 13.58.16.jpg

10. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük

11. Miután kivettük, takarjuk le konyharuhával és hagyjuk 10 percet így hűlni

~*~*~

ÖSSZESÍTETT TÁPÉRTÉK:

344 kcal; 11g zsír; 44g CH; 16g fehérje

Darabonként kb: 68,8 kcal; 2,2g zsír; 8,8g CH; 3,2g fehérje

Ajánlom reggelinek, esetleg tízórainak.

~*~*~

TIPPEK:

1. A tojássárgája kihagyható - ezzel 5g-al csökken az összes zsírtartalom, és kb. 40-el a kcal érték.

2. A tésztát el lehet készíteni fehérjésen is: 20g graham; 20g zabliszt; 15g fehérjepor arányokkal.

3. Étkezési keményítő helyett jó a pudingpor is, csak ne csokis legyen, mert ezekben gyárilag van hozzáadott cukor. Ajánlom a tejszíneset.

4. Kazeines fehérjével rendelkezők tehetnek sűrűre készített kazein turmixot is a csokikrém helyett - esetleg magát a kakaóporos csokikrémet is fel lehet turbózni fehérjeporral.

5. Kerülhet bele gyümölcs, lekvár, vagy akár mehet natúrban is...

A bejegyzés trackback címe:

http://shapeshifter.blog.hu/api/trackback/id/tr504694893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

lifehose 2012.08.04. 13:41:51

6. A kakaóport és 50ml tejet összeforraljuk csomómentessé, ízlés szerint édesítjük, majd hozzáadjuk az édesítőt, és nagyon sűrűre főzzük

Itt szerintem keményítőt szerettél volna írni. Amúgy szuper recept! Nagyon nyálcsorgató :)

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.08.04. 16:24:17

Keményítő, igen... :D Mindjárt javítom, köszi!

JónásBrigi35 2012.08.18. 13:14:12

Drága Réka, te gyönyörűűűű vagy :), de mikor jönnek már Zsófi finiselős képei??? Ne tessék elsumákolni!!!:)

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.08.21. 23:06:18

@JónásBrigi35: Remélem, hogy holnap sikerül megcsinálnom :)

Cicoo 2012.11.26. 19:23:09

Köszönjük, kipróbáltuk, nagyon finom volt, még anyu szerint is, aki roppant édesszájú. Csokiöntet nélkül csináltuk, 0,1%-os tejjel.