Valódi, krémes zöldborsó főzelék liszt, tejföl és zsiradék hozzáadása nélkül? Lehetetlen. Vagy mégsem...? ;)

2012-06-12 12.54.22.jpg

elkészítési idő: kb. 1,5 óra

HOZZÁVALÓK A FŐZELÉKHEZ:

- 200g jó minőségű fagyasztott borsó

- 80ml sovány tej

- 8g tejszínes pudingpor

- 30g natúrjoghurt

~*~*~

HOZZÁVALÓK A PÖRKÖLTHÖZ:

- 100g csirkemell

- 50g vöröshagyma

- 1 kiskanál fűszerpaprika

- 100g hámozott paradicsom

- 80g paprika

- 1gerezd fokhagyma

~*~*~

1. LÉPÉS: PÖRKÖLT ELKÉSZÍTÉSE:

0. A 200g borsót öntsük fel annyi vízzel, ami éppen hogy ellepi, kicsi édesítőt keverjünk bele és tegyük fel nagy lángon főni. Forrástól számított 15 percig főzzük, ez alatt pedig elkészítjük a pörköltet.

1. A paradicsomot és paprikát apróra vágjuk. A hagymát pucoljuk és apróra vágjuk, csipet sót szórunk rá

2. Beleöntjük egy lábosba és pirítani kezdjük olaj hozzáadása nélkül. Mikor kezdene leégni, pici vizet öntünk alá és puhára főzzük - ha kell pótoljuk a vizet.

3. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáöntünk 2dl vizet, belezúzzuk az egy gerezd fokhagymát, hozzáadjuk fűszerpaprikát és alaposan elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.

4. Beledobjuk a paradicsomot, a paprikát és csirkemelleket, majd az egészet addig főzzük, amíg a lé el nem párolog róla.

5. Ha ez megtörtént, újra felöntjük 2dl vízzel, és ismét várunk amíg elpárolog. Ettől lesz finom sűrű a szaft. Időnként keverjük meg, nehogy odaégjen.

6. Amíg ez szépen fő magában, addig bőven van idő elkészíteni a borsófőzeléket.

~*~*~

2. LÉPÉS: ZÖLDBORSÓ ELKÉSZÍTÉSE

0. A 200g borsót öntsük fel annyi vízzel, ami éppen hogy ellepi, kicsi édesítőt keverjünk bele és tegyük fel nagy lángon főni. Forrástól számított 15 percig főzzük, ez alatt pedig elkészítjük a pörköltet.

2012-06-12 11.55.21.jpg

1. Egy bögrébe öntsünk 1dl vizet és keverjük el benne a 8g tejszín ízű pudingport (NE édesítsük!)

2. Amikor eltelt a 15 perc, vegyük kicsire a borsó alatt a lángot és folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a kikevert pudingport.

3. Amikor besűrűsödött, hozzáöntünk 50ml tejet, alaposan elkeverjük vele.

4. 5 percig közepes lángon, folyamatos keverés mellett főzzük, majd elzárjuk a tűzhelyet és félretesszük a főzeléket 10 percre hűlni egy kicsit

5. Hozzáadjuk a maradék 30ml tejet és a 30g natúr joghurtot

6. Kóstoljuk meg, és amennyiben szükséges, még édesíthetjük, vagy ha túl joghurtosra sikerült akkor öntsük hozzá egy kevés tejet (20-30ml)

2012-06-12 12.11.57.jpg

~*~*~

ÖSSZESÍTETT TÁPÉRTÉK:

404 kcal; 3g zsír; 49g CH; 42g fehérje - tökéletes!

A pörkölt tápértéke: 164 kcal; 1g zsír; 12g CH; 27g fehérje

A zöldborsó főzelék tápértéke: 240 kcal; 2g zsír; 37g CH; 15g fehérje

Ajánlom kifejezetten ebédnek. Ízében egy nagyon picit eltér a jó öreg anya-féle zöldborsó főzeléktől, de szerintem nagyon halovány a különbség. Nekem iszonyúan ízlett, érdemes kipróbálni. ;)

~*~*~

TIPPEK

1. Csakis és kizárólag tejszínes ízű pudingporral készíthető

2. A joghurt a tejfölt helyettesíti, utóbbi ugyanis rémesen zsíros kis adagban is - így nyilvánvalóan nem helyettesíthető tejföllel

3. Joghurtnak ajánlom a Creamfields márkát, nagyon krémes, tejföl-szerű a natúr joghurtjuk.

4. A csirkéhez lehet esetleg még gombát is tenni

5. Aki nem szereti az ilyen sűrű szaftot, az szedje ki belőle a végén a húsokat és egy szűrőn passzírozza át a levet!

 

A bejegyzés trackback címe:

http://shapeshifter.blog.hu/api/trackback/id/tr784583347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

haanaft 2012.06.12. 14:44:20

Dejó! Pont most kívántam meg a zöldborsófőzit :)

Ágibági 2012.06.12. 15:52:58

Én is mindig így készítem a főzeléket, tejjel és keményítővel, ugyanis a pudingpor keményítőből van. :) Nagyon fincsi krémes!
Egészségedre!

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.06.12. 18:04:03

Igen, tudom :) Nálunk itthon tejszín is kerül bele, ezért a tejszínes pudinggal két legyet ütöttem egy csapásra. Mesterkombó lett :))

Dorcsiiii 2012.06.16. 15:50:30

Nagyon finom lett! :-) Köszi a receptet!

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.06.16. 17:36:11

@Dorcsiiii: Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett, egészségedre! Köszönöm a kommentet :)

hiuzlany 2012.07.11. 17:07:31

én is mindig keményítővel csinálok minden főzeléket, ma pl. a kedvencem készül, sóska :). De ez a tejszínes puding szöget ütött a fejemben legközelebb ezzel csinálom a borsót! Köszi a tippet, mint mindig! ;)

ShapeShifter_ · http://shapeshifter.blog.hu 2012.07.11. 17:21:50

Igazából a puding végül is tejszínes ízű keményítő... Csak nekem finomabb így, mert anya eredetileg mindig tejszínesen, édesnek csinálta. Ahány ház.. :)

m.adri 2012.11.14. 12:00:44

Sziasztok!

Én mexikói zöldségkeverékből csináltam, úgy is nagyon finom, bár nekem kicsit híg lett. Nemtudom mi lehetett a gond :S

Ngelina 2017.08.01. 13:49:32

Igazán nem akarok csalódás okozni, én is helyettesítek mindent csak hogy az eredeti élményt elérjem. A keményítő azonban kicsit becsapós, ugyanis az = egyszerű cukor. Burgonya vagy kukorica az alapja, amiből előállításkor csak a tiszta keményítőt vonják ki (ezt bárki megWikizheti, hogy mire "jó"...) . Ha a borsót együtt megfőzöd egy sima krumplival, amit kisebb kockákra vgsz, majd kiveszed a krumplit és pépesíted, azátn visszateszed, nem csak hogy ugyanott fogsz tartani fogyiszempontból, de leglább kis tápértéket is nyersz (a krumpliban azért vannak jó dolgok :).

A sima keményítő is egyszerű cukor, amely glükóz (szőlőcukor) molekulákból áll...gyorsan emeli a vércukrot, mert gyorsan ég el és gyorsan le is esik után a vércukor. Az ember ellen dolgozik ha az a cél, hogy tovább maradjon távol az éhség...

Szóval helyette érdemes tovább kísérletezni: pl "saját anyagukkal" sűríti az ember a trutyis dolgokat (krémlevesek, szószok, főzelékek), vagy ha már keményítőt kíván, akkor legalább inkább a vonatkozó zöldséget érdemes használni, nem a kiúgozott, "leegyszerűsített" tápértékfosztott port...a vonatkozó zöldésgnek leglább van tápértéke is, nem csakis a keményítőt tartalmazza.

Egyébként a múltkor, amikor zöldborsós karalábéfőzeléket csináltam, joghurtt használtam mert nem volt itthon se tejföl, se tejszín sem tej. Annyira jól ment a savanykás íz, persze azért a hagyományokkal ellentétben kis kakukkfüvet és kis bazsalikomot is szórtam bele. És levettem a lángot félúton, aztán hagytam alacsony lángon rotyogni az egészet amíg el em párolgott a víz és voilá, be is volt sűrűsödve, semmit sem kellett hozzáadni. A zöldésg meg nem főtt túl, mert a joghurt savassága és a kis só amit beletettem nem engede ki a növényi rostok közül a cuccot, nem löttyedt el. Hátha hasznos az ötlet. Én is nagy kreatív vagyok ha diétáról van szó, mert szeretek enni de muszáj okosítani a kaját ha élni akar az ember (van az a testsúly... :) ) de megoldható, mert vannak jó blogok, amiből ötletet meríthet az ember - persze van amikor szívesen ad ötletet cserébe az ember az ötletért :) remélem tudod hasznosítani :)